Deserek Snickers
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a Ty nadal nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny? A może komuś potrzebny jest słynny baton snickers, aby przestać „gwiazdorzyć”? W końcu „nie jesteś sobą kiedy jesteś głodny”. Co prawda w obecnych okolicznościach nie odwiedzą Cię goście, ale znam doskonały sposób, aby uszczęśliwić Twoich domowników w ten szczególny dzień. Zajmie Ci to dosłownie chwilkę, a smaczny efekt gwarantowany! Pokochają je nie tylko dzieci, ale każdy łasuch słodkości.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Porcja: 15 sztuk
Składniki:
- 200g herbatników (można również użyć ciasteczek owsianych)
- 2 garści solonych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 puszka masy kajmakowej
- budyń waniliowy (przygotować wg przepisu na opakowaniu)
- sól
- kilka kostek czekolady deserowej lub mlecznej
Sposób przygotowania:
Budyń z masłem orzechowym:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na koniec zmiksować z masłem orzechowym.
Warstwa z ciastek:
Herbatniki zblendować lub zmiksować (można na drobny pył, możesz też umieścić w woreczku i skruszyć tłuczkiem do mięsa; ja preferuję kruszyć ciastka ręcznie, aby nie straciły chrupkości).
Masa kajmakowa:
Masę kajmakową zmiksować, by uzyskać bardziej pożądaną konsystencję.
Możesz ją również przygotować w domu, zamiast korzystać z gotowej masy z puszki- (sposób pod tym przepisem na dole postu)
Do słoiczków po kolei układać warstwy:
Masa kajmakowa (do około 1/5 wysokości słoiczka), posypać ją szczyptą soli dla przełamania słodkości. Następnie wyłożyć budyń zmiksowany z masłem orzechowym oraz wcześniej rozdrobnione ciasteczka. Na to kolejna warstwa budyniu. Wierzch ozdobić kilkoma orzechami dla chrupkości. Na koniec polać roztopioną czekoladą.
Do przygotowania deserków snickers warto ponownie wykorzystać słoiczki szklane po różnego rodzaju jogurtach, dżemach, konfiturach. Można je wcześniej wyparzyć pod gorącą wodą.
Domowa masa kajmakowa do deserków snickers:
Składniki na około 500 ml:
- 1500 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii
Do garnuszka z bardzo szerokim (duża powierzchnia parowania) i grubym dnem nalać mleka. Dodać cukier, sól, wanilię, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 – 3 godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego karmelowego koloru i zgęstnieje.
W celu przyspieszenia procesu gotowania zamiast jednej szklanki mleka można dodać 1 szklankę śmietany kremówki.
Smacznego!