Popapraniec
Popapraniec to ciasto nie tylko o ciekawej nazwie, ale także o nietypowym połączeniu smaków. Popapraniec jest idealny nie tylko dla szalonych cukierników i łasuchów
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: skomplikowany
Porcja: 30 kawałków
Składniki:
- 7 dużych jajek
- 200g cukru
- 100ml oleju
- 200g mąki pszenne
- 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia
- 60g suchego maku
- 50g wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 190-200ml mleka
- 5 łyżek rumu
- 700ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 50g mąki ziemniaczanej
- 40g mąki pszennej
- 250g masła
- 700ml gorącej wody
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 300g mrożonych lub świeżych jagód
- 200g konfitury malinowej
- 200g konfitury z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mak, wymieszać. Do drugiej kokos, wymieszać i do trzeciej przesiać kakao. Ciasto przekładać na przemian do przygotowanej blaszki. Z każdego ciasta nakładać po sporej łyżce ciasta. Jeśli ciasto nam zostanie to dokładamy je do tego w blaszce. Przecinamy nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego. Ciasto wyrównać trochę łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika popapraniec musi całkowicie ostygnąć.
Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Obie konfitury wymieszać i połową tak przygotowanej konfitury posmarować biszkopt. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować konfiturą. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Do gorącej wody wsypać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. Do galaretki dodać rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszać. Galaretkę z jagodami wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Popapraniec najlepiej podawać gdy będzie mocno schłodzony.