Sernik z brzoskwiniami i bezą

sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: średni

Porcja: 20 kawałków

Serniki wszelkiego rodzaju mają wielu fanów na całym świecie. Był on znany już w Starożytności. Co ciekawe, sernik ma nawet swoje święto, obchodzone 30 lipca. Jednak tradycyjne ciasto serowe z rodzynkami na pewno już się Wam znudziło. Przedstawię Wam jeden z ciekawszych przepisów na sernik, który zawsze się udaje!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (należy go uprzednio dwukrotnie zmielić) lub twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę z części ciasta (około 1/4), lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Wyłożyć średniej wielkości blachę papierem do pieczenia, a potem resztą ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowaną blachę wstawić do piekarnika na około 15 minut i zapiec do momentu zarumienienia się spodniej warstwy naszego sernika.

Brzoskwinie odsączyć z syropu na ręczniku papierowym, a następnie pokroić je w kostkę.

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.

Na masie serowej rozłożyć pokrojone owoce brzoskwiń.

Warstwa bezowa: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć schłodzoną resztę ciasta, która po zapieczeniu stworzy złocistą kruszonkę.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Pozostawić  do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.

Sernik świetnie smakuje podany z gałką lodów śmietankowych lub polany stróżką pysznego, zdrowego miodu.

Smacznego! :-)

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii klasyka, owoce, sernik i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *