Sernik z brzoskwiniami
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średni
Porcja: 20 kawałków
Serniki wszelkiego rodzaju mają wielu fanów na całym świecie. Był on znany już w Starożytności. Co ciekawe, sernik ma nawet swoje święto, obchodzone 30 lipca. Jednak tradycyjne ciasto serowe z rodzynkami na pewno już się Wam znudziło. Przedstawię Wam jeden z ciekawszych przepisów na sernik, który zawsze się udaje!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (należy go uprzednio dwukrotnie zmielić) lub twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 140 g cukru pudru
- 125 g masła
Warstwa bezowa:
- 5 białek
- 200 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę z części ciasta (około 1/4), lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Wyłożyć średniej wielkości blachę papierem do pieczenia, a potem resztą ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowaną blachę wstawić do piekarnika na około 15 minut i zapiec do momentu zarumienienia się spodniej warstwy naszego sernika.
Brzoskwinie odsączyć z syropu na ręczniku papierowym, a następnie pokroić je w kostkę.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie serowej rozłożyć pokrojone owoce brzoskwiń.
Warstwa bezowa: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć schłodzoną resztę ciasta, która po zapieczeniu stworzy złocistą kruszonkę.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
Sernik świetnie smakuje podany z gałką lodów śmietankowych lub polany stróżką pysznego, zdrowego miodu.
Smacznego!