Muffinki czekoladowe

muffinki

muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe


Czas przygotowania: 30minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

Porcja: 24 sztuki

Któż nie kocha czekolady… Wielu z nas, kiedy jest w złym nastroju, sięga po słodkości, a w tym właśnie po czekoladę. Jak udowodniły badania, czekolada ma pozytywny wpływ na poziom serotoniny w organizmie. Połączmy więc przyjemne z pożytecznym i upieczmy razem muffinki czekoladowe!


 

Oto prosty i szybki przepis na muffinki czekoladowe:

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki dżemu (polecam wiśniowy lub porzeczkowy)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki czekolady (wg uznania)
  • cukier puder, odrobina mleka oraz sok z cytryny do przygotowania lukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


 

Przygotowanie:

Do dużej miski wbić jaja, dodać cukier oraz dokładnie utrzeć do rozpuszczenia się cukru. Dodać mokre składniki- mleko, olej i dżem. W osobnym pojemniku przygotować suche składniki- przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao. Obie części połączyć ze sobą mikserem do uzyskania gładkiej masy.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Blachę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Uzupełnić foremki do 2/3 wysokości. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać w drobną kostkę. Ważne jest, aby obsypać czekoladę odrobiną mąki. Dzięki temu nie opadnie ona na dno muffinek. Do każdej foremki włożyć kostkę oraz przykryć resztą ciasta.

Tak przygotowaną formę wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.  Aby sprawdzić, czy muffinki są dopieczone należy włożyć do niego drewniany patyczek bądź wykałaczkę. Jeśli jest ona sucha, nasz wypiek jest gotowy. Jeśli jednak patyczek jest wilgotny lub widać na nim ciasto, warto przedłużyć czas pieczenia muffinek o dodatkową minutę lub dwie, po czym powtórzyć czynność.

Przygotowanie lukru zaczynamy od wsypania do miseczki około 3 łyżek cukru pudru. Dolewamy do niego stopniowo mleka, do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Aby uzyskać piękny, błyszczący lukier, warto dodać do niego odrobinkę soku wyciśniętego z cytryny.

Wystudzone muffinki ozdabiamy lukrem i po chwili możemy cieszyć się gotowym wypiekiem.

Smacznego! :-)

Ten wpis został opublikowany w kategorii czekolada, szybkie i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *